Wat zijn vitamines
Vitamines zijn essentiële organische stoffen die in zeer
kleine hoeveelheden nodig zijn om het lichaam goed te laten functioneren. Het
grootste gedeelte van de vitaminen komt via voeding binnen, een beperkt aantal
kan door het lichaam zelf aangemaakt worden.
Verminderde hoeveelheid in de loop der jaren
In de loop der jaren is de hoeveelheid vitamines en
mineralen in groenten en fruit behoorlijk verminderd. Bevatte bijvoorbeeld in 1985 100 gram
aardbeien nog 60mg vitamine C, in 2002 was dat nog maar 8mg. De oorzaak van de
daling van vitamines/mineralen in de voeding komt door uitgeputte grond,
luchtvervuiling, te snelle groei, langdurige opslag en transport.
(Bron: 2002 farmaceutisch bedrijf Geigy, levensmiddelen
laboratorium Karlsruhe/ Santorium Obertal)
Wanneer extra suppletie
Onder ideale leefomstandigheden hebben we nauwelijks extra suppletie nodig. Dit
betekent dat je veel in de buitenlucht bent, ver van de geïndustrialiseerde
wereld leeft, groenten uit je eigen onbespoten moestuin haalt, het vlees eet
van gezonde dieren, niet rookt en geen stress hebt. Maar wie leeft er
tegenwoordig op deze manier? Daarom is het belangrijk om je gezonde voeding aan
te vullen met een vitamine/mineraal preparaat en vitamine C. Dit noemen we de
basissuppletie. Eventueel is dit aan te vullen met extra voedingssupplementen
zoals bijvoorbeeld omega 3.
Wist je dat: een multi-vitamine altijd in combinatie met een
vitamine C en tijdens een volledige maaltijd ingenomen dient te worden. Voor
absorptie van mineralen zijn namelijk een aantal factoren van belang: Zuurgraad
van de maag (Hier zorgt vitamine C voor), aanwezigheid van andere
voedingsstoffen (innemen tijdens volledige maaltijd) en de conditie waarin de
darm zich bevindt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten